Handvävda mattor

Handvävda mattor, eller trasmattor kanske de flesta säger, är det vackraste konsthantverk jag vet. Det går att skapa så mycket variation, stilar, uttryck och egen prägel på mattorna jag väver till Er.


Är du på jakt efter traditionella trasmattor som ser precis ut som den gammelfarmor vävde för 100 år sedan eller mattan som alltid legat i det där köket i stugan? Det kan ni få vävt hos mig. Till och med kan du lämna in de tyger du vill ha i mattan för att den ska bära på just ditt minne. Jag har också en massa tyger, lakan som bara väntar på att bli vävda, det blir det en riktigt klimatsmart matta. Hela tanken på att ta något gammalt och skapa något nytt ligger mig väldigt varmt om hjärtat.


Eller behöver du en modern matta för perfekt passning? Det kan du få vävt hos mig.

Jag färgar in nya bomullstyger efter ditt önskemål. Du kan välja att få en matta uppvävd i en speciell bindning som ger en annorlunda struktur, utan vanliga fransar, kanske i en enfärgad matchande nyans? Då blir det som vilken ”finmatta” som helst. En anpassad, handvävd matta av god kvalité som passar för alla moderna rum.


I ateljén finns det ett fint utbud av mattor där de flesta håller ett mått kring 80x200cm. Dessa mattor är till direktförsäljning men fungerar också som inspiration till din beställning. Du kanske hittar en färg du gillar, ett mönster eller en struktur. Kanske har du lyckan att hitta en perfekt, färdig favorit.

PRISLISTA

För första gången sedan starten 2007 måste jag nu höja mina priser. Ni förstår säker varför, allt, precis allt har blivit dyrare och bomullen i synnerhet. Priserna gäller tillsvidare.

När du beställer en matta så bestämmer du själv vilket mått den ska ha. Det finns fyra olika prisnivåer beroende på vilken bredd du önskar.

Upp till 50cm    1100:- / meter
(oftast löpare, badrums- och dörrmattor)
50-80cm          1500:- / meter
80-140cm        2100:- / kvm
140-300cm      3300:- / kvm
Vill man sedan ha en specialbindning, tex av typen gåsöga, rosengång eller kypert blir det +400:-/kvm
Hos oss får man välja mellan oblekt (offwhite) och svart bomullsmattvarp. Dvs trådarna som sitter i vävstolen och som blir fransar på mattan.
Vill man kan man få sin matta vävd i linvarp eller en annan färg på bomullsvarpen så ligger priset på +500:-/kvm
Vanliga fransar, så kallade pärlfransar, ingår i alla våra mattor. Önskar man något annat avslut betalar man per meter frans/avslut.
Galler- eller drejadfrans   500:-
Vävd, sydd kant                    500:-
Orientaliskfläta
(endast på linvarp)              800:-

Några mattor i urval

Klicka på bilderna för att se mattorna i större format

Hur en matta blir till:

När du beställer en matta hos oss brukar jag göra en skalenlig skiss i ett datorprogram, det gör att man får en tydligare bild av hur just din matta kommer att se ut. Beroende på hur lång eller bred mattan är så uppfattar man tex. ränder på olika sätt och man kan se ifall den känns orolig eller för mörk/ljus.
Att väva en matta är ett långsamt och krävande hantverk. Det är många moment som ska göras innan man väl står där och ska börja väva.
När beställningen är godkänd börjar vi med att varpa. Då nystar man upp varpen, trådarna som sitter i vävstolen, i rätt längd & i rätt färg.
Därefter är det dags för förskedning, då trär man i trådarna i en sked som ser ut som en kam för att få ut rätt bredd på mattan.
Sedan drar man på varpen. Då hamnar trådarna längst bak på vävstolen i en jämn bredd på den stora bommen/rullen. Förskedningen har nu gjort sitt, så nu drar man ur trådarna ur skeden igen.
Därpå kommer solvningen. Nu ska trådarna en för en stickas genom solvets öga. Beroende på vilken bindning /struktur din matta ska ha så träs trådarna i olika ordning på skaften/pinnarna som håller solven.
Nu ska man skeda på riktigt. Trådarna ska i den där skeden igen. En och en ska de igenom skedens rör/mellanrum, i rätt ordning.
Dags för framknytning, nu ska trådarna knytas och spännas i en pinne fram på vävstolen. Det är viktigt att alla trådar är jämt spända och hårt knutna.
Nu närmar vi oss själva vävandet. Nu behöver man förväva en bit för att se att alla trådar är där de ska vara och för att få ut bredden så man kan sätta en spännare i väven samt för att se till att tramporna stämmer till din bindning.
Äntligen är det dags för just din matta. Nu ska ”bara” trasorna tvättas, färgas, vägas, skäras/klippas och nystas upp vävskyttlar. Skissen ska översättas i cm och det ska beräknas krympmån.
När man väver är trådarna så hårt spända i vävstolen att när man är färdig och tar ur mattan drar den ihop sig. Så för att inte din matta ska bli alldeles för kort måste man beräkna varje rand i din skiss med ett litet påslag. Mattan drar ihop sig olika beroende på bindning och kvalité på trasorna så därför måste vi alltid påpeka att avvikelser kan förekomma på +/-10 cm på längden och +/-3 cm på bredden. Men allra oftast kommer vi mycket närmare beställt mått än så.
Än är vi inte klara. Nu väntar knytning av fransar eller om du beställt ett annat avslut, tex vävd, sydd kant. Dessutom ska mattan renklippas så att inga små tygflikar sticker upp här och där.
Nu ringer jag dig och talar om att din fina matta finns att hämta.
Efter att ni nu läst ovan så hoppas jag att ni förstår varför vi har en leveranstid på ca 5 veckor samt förståelse för vår prisnivå.

Hur du sköter din matta

Din matta får naturligtvis en lång hållbarhet om du sköter den väl.

Dammsug och vädra din matta. Vänd den då och då så slits/bleks den jämnare. Du minskar risken för brott på varptrådarna från någon möbel som står och nöter på samma ställe hela tiden. Fransarna slits först på en matta och kanske går du oftare på ena kortsidan av mattan?

När det är dags för tvätt rekommenderar vi att du lämnar mattan till en fackman, speciellt då du köpt en med starka färgkombinationer. Ett proffs har anpassad utrustning och vet hur man tvättar en matta på rätt sätt.

NORNA:s mattor vävs oftast av nya trasor. Tyget färgar väverskan in eller, i vissa fall, köper färdiginfärgat. Innan vi väver tvättas tyget i 60 grader för att få bort eventuell överskottsfärg och för att tyget ska krympa. Det finns dock alltid en liten risk att det finns färg kvar som fälls ut vid tvätt. Om man köper en matta som är vävd i starka färger kombinerat med vitt finns risken att det vita kan ta till sig färg från färgvattnet. Alternativet är kemtvätt.

Om du tvättar mattan själv rekommenderar vi plantvätt med såpa. Se till att få ut så mycket vatten som möjligt innan du hänger den på tork. Randiga mattor hängs med ränderna lodrätt. Rulla mattan i fuktigt tillstånd för att behålla formen.

Väljer du att tvätta din matta i maskin ska du vara medveten om att mattor slits mer när de tvättas i maskinen. Har din matta fransar tovar de lätt ihop sig. Mattorna kan även tappa formen på grund av att trumman i tvättmaskinen är för trång. Tänk även på hur tung mattan blir när den är blöt och följ maxvikten så du inte förstör din maskin.

Om du fortfarande vill tvätta den i maskin, kör den i 60 grader fintvätt (dvs utan förtvätt) med lite milt, flytande tvättmedel. Kan du dosera vattenmängden i maskinen se till att ha den på max. Alternativt fyll på med extra vatten i tvättmedelsfacket medan maskinen fyller på.  Centrifugera absolut inte mattan och tvätta den så sällan du kan.